Succesvolle TreeGenes bijeenkomst in Nationaal Holocaust Museum

TreeGenes-bijeenkomst-2017


Succesvolle TreeGenes bijeenkomst in Nationaal Holocaust Museum

Bijna zestig aanwezigen hoorden vlak voor de feestdagen over de start en eerste resultaten van het TreeGenes programma. Plaats van bijeenkomst kon niet passender gekozen zijn: het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, recht tegenover het gehate gebouw van de Hollandsche Schouwburg, de verzamelplek vanwaar uit zoveel Joden richting Westerbork en verder naar Polen werden gestuurd.

Overlevende Ernst Verduin refereerde in zijn openingswoord fijntjes aan de niet mis te verstane link tussen het Holocaust museum en het TreeGenes programma dat onderbelichte aspecten onderzoekt van het fenomeen dat nog altijd het leven van zoveel nazaten teistert. Dat bijna zeventig jaar na WOII nog altijd geen helder beeld is over de fysieke gezondheid en met name de gezondheidsklachten waarmee de tweede en derde generatie kampt is een gotspe.

Maar goed: TreeGenes is van start gegaan, met een interviewronde over drie generaties binnen één familie, uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Dit kleine, onafhankelijke opleidings- en onderzoeksinstituut richt zich op vragen rondom zingeving, levensbeschouwing en een menswaardige samenleving. Onderzoeksters Carmen Schumann en Nicole Immler lichtten het theoretische kader toe vanwaar uit, via het perspectief van veerkracht, wordt gekeken naar de interviews. Met nagenoeg alle (27) interviews gedaan staat niets hun verdere onderzoek in de weg en wachtend op die resultaten gaat TreeGenes alvast over op de tweede (grote) interviewronde waarin de vraaggesprekken met de tweede generatie op de rol staan.

Groot was de belangstelling voor de presentatie van Jacques Barth over de resultaten van de ingevulde vragenlijsten en de fysieke klachten en ziekten waarmee nazaten van Holocaustoverlevenden kampen. Het hoge gezondheidsverbruik, internationaal literatuuronderzoek, deelstudies in de VS en Israël en antwoorden van potentiële deelnemers tonen aan hoe noodzakelijk de uitvoering van het TreeGenes programma is. Samenhang van klachten, beïnvloeding van vitale lichaamsfuncties door langdurige stress (trauma) en honger beïnvloeden het genetisch materiaal en daarmee is trauma overdraagbaar, wat onderzoek naar de Joodse doelgroep meer dan legitimeert.

Barth’s toelichting op de min of meer permanente ‘fight or flight’ reactie en wat er daarbij gebeurt in het menselijk lichaam leidde tot erg veel bijval in de zaal. Met name de herkenning van het schrikmechanisme, met zijn hartkloppingen alsook het afwijkende slaappatroon en gebrek aan broodnodige herstel voor het lichaam, leidde tot vragen. Veel aanwezigen lieten weten dat het onderzoek niet snel genoeg kan plaatsvinden, ‘voordat ook wij er ook niet meer zijn’, zoals een dame zei, want tenslotte bereikt niet iedereen de leeftijd van beschermheer van het TreeGenes programma, Holocaustoverlevende Ernst Verduin.

Half februari start de volgende fase van het TreeGenes programma met interviews en non-invasieve hartmetingen. Voordat met het afnemen van het vraaggesprek etc. wordt gestart zal oa. via persoonlijk contact zorgvuldig en individueel de procedure worden doorgenomen. Iedere deelnemer krijgt rechtstreeks zijn/haar eigen onderzoeksresultaten en voor begeleiding wordt gezorgd. De stichting Zikna draagt oa. zorg voor de begeleiding. Alle onderzoeksgegevens, cq. resultaten worden geanonimiseerd verwerkt.

Mocht u zich nog willen aanmelden voor het TreeGenes programma dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met: mariacahn@treegenes.nl



Pin It on Pinterest